viernes, 11 de mayo de 2012

NACIONALIDAD ESPAÑOLA /CUM OBTINEM NATIONALITATEA SPANIOLA?

In primul rand, trebuie sa stim ca naţionalitatea este o legătura juridică care leagă o persoana cu un Stat şi are un rol dublu: este un drept fundamental şi stabileste un statut juridic al persoanelor. 

Codul civil spaniol ne relateaza incepand cu articolul 17 urmatoarele tipuri de nationalitate si in conformitate cu fiecare, exista o serie de conditii care trebuiesc implinite pentru dobandirea acesteia.
  1. Naţionalitatea prin reşedinţă
Incep prin acest tip de nationalitate pentru ca este cel care se da cel mai mult in realitate. Asa cum spune articol 22 CC spaniol, aceasta forma de achizitie de cetăţenie necesită şederea legala, neintrerupta (continuata) de 10 ani in Spania, si care preceda imediat solicitudinea de nationalitate.
Există cazuri în care timpul de rezidenţă necesar de 10 ani, este redus. Aceste cazuri sunt:
  • 5 ani pentru cei care au obţinut statutul de refugiat
  • 2 ani pentru cei care provin din ţările latino-americane, Andorra, Filipine, Guineea Ecuatorială, Portugalia sau persoane de origine sefardă
  • Un an pentru:
    • cel care a fost născut pe teritoriul spaniol.
    • cel care nu a exercitat în mod corespunzător dreptul de a dobândi cetăţenia spaniolă prin opţiune (se va explica mai jos in ce contine acest tip de cetatenie)
    • cel care a fost supus protecţiei juridice (sub supravegherea unui tutore), îngrijire sau incredintare (incredintarea care permite reducerea de reşedinţă legala la un an este acea in care există rezoluţie a organismului public existent fiecare ţară responsabil de protectia copilului şi asistenţă maternală) de un cetăţean spaniol sau instituţie spaniola timp de doi ani consecutivi, chiar dacă vor continua în această situaţie, la data solicitarii nationalitatii.
    • cel care, la momentul cererii, implineste un an de casatorie cu un cetatean spaniol si nu este separat legal sau de fapt.
    • văduva sau văduv de national spaniola, dacă la data decesului soţului nu au fost separati, în fapt sau legal (prin instanţa de judecată).
    • născuţi în afara Spaniei, de mamă sau tata spaniol (de asemenea, născut în afara Spaniei), bunic sau bunica spaniola, cu condiţia ca toti ei sa fi fost iniţial spanioli.
În plus, solicitantul trebuie să demonstreze bun comportament (sa nu aiba antecedente penale), şi grad suficient de integrare în societatea spaniolă. 

         2. Cetăţeniei prin natura: numita in codul civil "carta de naturaleza"

Această formă de dobândire a cetăţeniei, este prevazuta in articolul 21 al Codului Civil spaniol si se refera la acordarea cetateniei de catre Guvernul spaniol in cazul in care exista circumstante speciale sau exceptionale. In mod succint, acordarea cetateniei prin aceasta forma nu se supune regulilor generale ale procedurii administrative. Se acordă sau nu la discreţia Guvernului, după evaluarea circumstanţelor excepţionale. Un exemplu de acest tip de cetatenia este faimosul acord aprobat in urma atentatului de pe 11 Martie 2004 in Madrid, cand Guvernul spaniol a conferit nationalitatea spaniola victimelor si familiarilor directi a celor decedati.

         3. Naţionalitate spaniolă de origine

Acesta forma de obtinere a cetateniei spaniole este prevazuta in articolul 17 al CC spaniol si se refera la dobandirea nationalitatii spaniole din momentul nasterii.

In acest fel, sunt spanioli de origine:
  • Cei nascuti din tata sau mama spaniol/a
  • Cei nascuti in Spania, din parinti straini, daca cel putin unul dintre parinti s-a nascut si el la fel in Spania (cu exceptia fiilor de diplomati)
  • Cei nascuti in Spania de parinti straini, daca ambii parinti nu au nationalitate (sunt apatrizi), sau daca legislatia personala a parintilor nu ii confera copilului o nationalitate. In acest caz, se poate realiza o inregistrare a copilului la Registrul Civil din localitatea corespunzatoare si in acet mod se emite o declaratie care perzuma nationalitatea spaniola simpla a copilului.
  • Copii nascuti in Spania ai carui parinti sunt de identitate necunoscuta. In acest caz, se prezuma ca s-au nascut in spania minorii a caror prim loc de rezidenta sau estanta este Spania.
Pe de alta parte, articolul 19 CC, ne spune ca sunt de origine spaniola sunt, de asemenea, minorii (cei sub 18 ani) adoptati de catre un spaniol. In cazul in care adoptatul are peste 18 ani, in acest caz se poate opta pentru nationalitatea spaniola in termenul de 2 ani de la adoptare.

Filiatia sau nasterea care este determinata dupa ce copilul a implinit 18 ani, nu este cauza suficienta pentru dibandirea nationalitatii spaniole. Interesatul are, din momentul in care s-a determinat nasterea sau filiatia, 2 ani in care trebuie sa opteze pentru nationalitatea de origine.

       4. Naţionalitatea prin posesie de stat

Articolul 18 al CC spaniol ne descrie o situatie speciala. Astfel, are dreptul la cetăţenia spaniolă o persoană care a deţinut şi folosit această cetăţenie timp zece ani continuu, cu bună credinţă si bazata intr-un titlu inregistrat la Registrul Civil, chiar daca titlul care a originat-o se anuleaza, in alte cuvinte, naţionalitatea spaniolă, nu se pierde în cazul în care se anuleaza titlul inregistrat la Registrul Civil. 
In orice caz, solicitantul trebuie să fi păstrat o atitudine activă în deţinerea şi utilizarea naţionalitatii spaniole, atât în​​ exercitarea drepturilor cat şi în îndeplinirea obligatiilor în conformitate cu organismele spaniole de Stat.

       5. Naţionalitatea prin opţiune (alegere)

Opţiune este un beneficiu pe care legislatia spaniole il ofera strainilor care se alfa in determinate circumstante sau indeplinesc o serie de conditii. Astfel, au dreptul de a dobândi cetăţenia spaniolă în acest fel:

  • Cei care sunt sua au fost in custodia unui spaniol.
  • Cei a caror tata sau mama a fost spaniol si a fost nascut in Spania.
  • Cei care a caror determinare a filiatiei (determinarea filiatiei inseamna a stabili cine sunt parintii unei persoane) sau nastere in Spania are loc dupa varsta de 18 ani. In acest caz, termenul límita pentru a putea opta pentru nationalitate es de de 2 ani din momentul determinarii filiatiei sau nasterii. 
  • Acele persoane a caror adoptare de catre spanioli a avut loc dupa varsta de 18 ani. In acest caz, dreptul de a alege exista pana la expirarea termenului de 2 ani din momentul adoptarii.

Solicitarea nationalitatii se realizeaza la Registul Civil corespunzator localitatii solicitantului, prezential sau prin posta. Timpul rezolutiei nu este estimat, deoarece poate sa dureze intre 1 an si 5 ani. In cazul solicitarii nationalitatii a unui minor, solicitudinea trebuie depusa de catre parinti sau tutori (reprezentanti legali).

In ceea cei priveste pe cetatenii romani, in acest moment nu exista un Conveniu de dubla nationalitate intre Romania si Spania, prin urmare, in momentul cand li se confera nationalitatea spaniola acestia trebuie sa renunte la nationalitatea romana.

Pentru a consulta stadiul in care se afla cererea, puteti intra pe acest link:
http://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/es/1200666550200/Tramite_C/1215326299080/Detalle.html


10 comentarios:

  1. Buna seara,chiar nu se poate semna un acord intre Romania si Spania,sintem multi ramani care am dori dubla cetatenie,de ce o pot obtine altii si noi romanii nu?Oare guvernul romaniei nu vrea sa semneze sau e doar o neglijenta?.Asteptam sa se semneze conveniul,nu am dori sa renuntam la cetatenia ramana.

    ResponderEliminar
  2. Buna ziua. Nu exista posibilitatea semnarii niciunui fel de acord intre Romania si Spania in ceea ce priveste dubla cetatenie, singura posibilitate pentru ca dubla cetatenie sa fie acceptata intre cele doua tari ar trebui ca Spania sa isi schimbe Constitutia..

    ResponderEliminar
  3. buna ziua am dat nastere la 2 copii pe teritoriul Spaniei,ei au cetatenie romana si varste cuprinse intre 4 si 8 ani,ambii parinti suntem romani,ce rugaminte am la dumneavoastra as dori sa stiu daca le pot obtine dubla cetatenie?multumesc

    ResponderEliminar
  4. Buna ziua. La categoria "contacto" de pe aceasta pagina aveti adresa de mail a biroului. Prin urmare, va rog sa va puneti in contact pe acea cale pentru a va da un raspuns personalizat problemei dvs. Primiti un salud cordial

    ResponderEliminar
  5. buna ziua. am citit mai sus ca un se poate semna nici un fel de acord intre romania si spania in cea ce priveste dubla cetatenie singura posibilitate fiind ca spania sa-si schimbe constitutia.daca asta e solutia va rog explicatimi si mie de ce un vecin de al meu a obtinut dubla cetatenie fiind cetatean bulgar si nu e obligat sa renunte la cea búlgara?????????inseamna ca ptr. bulgari spania are alta constitutie? sau romania un este interesata de acest acord si asa se mai scapa de noi?

    ResponderEliminar
  6. Buna ziua! Presupun ca daca ati citit mai sus, inseamna ca intrebarea pe care o formulati o adresati, altui Anonim, ca si Dvs. care a facut acea afirmatie, si prin urmare el este cel in cauza a va raspunde in ce priveste Constitutia Spaniei. De altfel, ma unesc dvs. in acest aspect si rog de Dnul sa Dna care a afirmat acest lucru sa ne concreteze ce articole din Constitutia spaniola ar trebui schimbate in acest sens, fiind total nefondata si iesita din context opinia sa.

    Pe de alta parte, in ce priveste "vecinul Dvs. de nationalitate BULGARA". Presupun ca dvs. sunteti roman, prin urmare, din ROMANIA. Aceast articol este destinat romanilor si nu bulgarilor, cum de altfel, fiecare stat european este liber in a semna orice CONVENIU cu alt stat din Uniunea Europeana, precum poate fi Bulgaria si Spania, insa in ceea ce priveste Romania, in momentul actual aceasta nu a semnat cu Spania nici un CONVENIU sau ACORD de dubla nationalitate. Poate acest lucru se va intampla in viitorul apropiat, cine stie?

    ResponderEliminar
  7. Buna ziua! Am luat hotarirea de a cere nationalitatea spaniola si din luna iunie 2013 o avem, dar am inteles ca trebuie sa renuntam la cetatenia romana.Pentru a renunta la cetatenia romana ni se cere certifícatele de nastere originale.Noi un le mai avem deoarece ni le-au luat in momentul cand am depus actele pentru cetatenia spaniola. Am intrebat la Consulatul Roman din Barcelona si au zis ca ei nu pot da nici un tip de informatie pentru ca nu lucreaza cu astfel de cazuri. Nedumerirea mea este :
    1- ce institutie din Spania se ocupa de cazurile noastre sau daca este doar in Romania unde trebuie sa ne prezentam (suntem din Cluj)
    2-deoarece nu mai avem certifícatele de nastere ce putem face (cerem duplicat)?
    multumesc si o zi buna in continuare

    ResponderEliminar
  8. In raspuns la mesajul de pe data de 29 August 2013. Va rog trimite-ti un e-mail la adresa c3736@icaalmeria.com identificandu-va, pentru a va putea da un raspuns personalizat mesajului dvs. Va multumesc.

    ResponderEliminar
  9. Buna ziua , as dori sa stiu unde trebuie sa traducem si legaliza exact documentele ca cazier si certificat de nastere pt ca mie la registru civil mi-au respins actele zicandumi ca trebuie sa aduc certificat de nastere emis de mai putin de 3 luni tradus juradamente si apostilat cu apostila de la Haga si dupa legalizat de consulatul Spaniei in Romania. Cazierul judiciar mi-au spus ca nu stiu daca e bun , eu am cerut la consulatul Romaniei sa-mi fie emis cu apostila de la Haga si l-am tradus ulterior la o traductoare jurada. As dori sa imi aclarati care sunt exact pasii in privinta acestor doua documente. Ah mie nu mi-au cerut certificsy de antecedente penale din Spania. E normal.? Multumesc.

    ResponderEliminar
  10. Pentru Dna. Elena Ghenade. Va rog scrieti un e-mail la adresa c3736@icaalmeria.com cu datele dvs. de contact pentru a ne putea pune in legatura cu dvs.

    ResponderEliminar